tr

29 June 2020

Μα το σύστημα αυτό λειτουργεί;

Έχετε δει πως όλοι μιλάνε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας; Με πόση επιδοκιμασία μοιράζονται θέσεις οι φίλοι σας στο facebook σχετικά με τις εκπαιδευτικές καινοτομίες στη Σουηδία; Πόσο όλοι λατρεύουν την προσέγγιση “no homework” των σκανδιναβικών χωρών, την κατάργηση των διαγωνισμάτων, το ένα και το άλλο φανταστικό που κάνουν αυτες οι χώρες; Και σίγουρα έχετε δει πως ταυτόχρονα σχολιάζουν σκληρά και καταδικάζουν τους πολιτικούς μας εδώ για τις ξεπερασμένες εκπαιδευτικές πρακτικές, συγκρίνοντάς τις με τα θαυμαστά εκπαιδευτικά συστήματα των πολιτισμένων χωρών; Λοιπόν, ναι, πολύ καλά όλα αυτά! Μέχρι ένα σχολείο στην Ελλάδα να προσπαθήσει να φέρει κάτι νέο από τη Φινλανδία ή τη Σουηδία ή τη Δανία. Τότε οι παραπάνω φίλοι ξεχνούν την καινοτομία που τόσο αγαπούν και σχολιάζουν «ναι, αλλά τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν έτσι»! Επειδή στο μυαλό οποιουδήποτε ενήλικα υπάρχει ένας κανόνας: τα παιδιά μαθαίνουν με τον τρόπο που έμαθαν οι ίδιοι. Και επειδή, αγαπητέ γονέα, όντως έμαθες γιατί να αλλάξουμε τα πράγματα, σωστά; Στη συνέχεια, η χαρούμενη προτροπή “do-it-like-Denmark” στο facebook γίνεται “μην-τολμήσεις-να-κάνεις-κάτι-νέο- κάντα-όλα-όπως-50-χρόνια-πριν”.
Οι γονείς έρχονται στο σχολείο μου (ένα πολύ καινοτόμο, τολμηρό, εναλλακτικό σχολείο) και με συμπαθούν. Συμπαθούν τους καθηγητές. Τους αρέσει η προσέγγισή μου. Τους αρέσει η φιλοσοφία μου, το όραμά μου, ο τρόπος σκέψης μου. Αλλά σε κάποιο σημείο συχνά αναρωτιούνται “Μα το σύστημα αυτό λειτουργεί;”. Λένε πράγματα όπως “ΟΚ, αλλά πώς μπορεί να μάθει το παιδί χωρίς να διαβάσει στο σπίτι;” ή “πώς μπορείτε να μάθει χωρίς να κουβαλάει μια τσάντα γεμάτη από 56 βιβλία, σημειωματάρια, τετράδια, φακέλους, ντοσιέ;", ή “πώς μπορεί να μάθει χωρίς 176238 φυλλάδια και φωτοτυπίες και επιπλέον ασκήσεις, επιπλέον σημειώσεις και επιπλέον μπλοκάκι σημειώσεων για τις σημειώσεις; “
Επειδή οι γονείς λαττρεύουν να ακούν για καινοτομία στην εκπαίδευση, τρελαίνονται να ανεβάζουν ποστ για τον άλλο, τον εκπληκτικό, τον πολιτισμένο κόσμο, αλλά … ταυτόχρονα φοβούνται! Τι γίνεται αν το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί με το παιδί τους; Τουλάχιστον ο παλιός τρόπος, ο τρόπος των δεινοσαύρων δούλεψε μαζί τους. Ναι, ήταν βαρετός, ήταν πάρα πολύ κουραστικός, ήταν ώρες ώρες αβάσταχτος, αλλά τουλάχιστον, λειτουργεί!
Και τώρα η αλήθεια:
Ο παλιός τρόπος δεν λειτουργούσε πραγματικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι με τόσα πολλά πιστοποιητικά μπορούν να μιλήσουν τόσο λίγα κατανοητά αγγλικά. Και ακόμη και για εκείνους που λειτούργησε, λειτούργησε τυχαία!
Οι γλώσσες πρέπει να μαθαίνονται όσο το δυνατόν πιο φυσικά.
Δεν είναι πυρηνική φυσική, δεν είναι κβαντομηχανική, είναι το πιο φυσικό πράγμα που μπορούν να μάθουν οι άνθρωποι: είναι μόνο μια γλώσσα! Δεν χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο ταλέντο, κανένα μαγικό τέχνασμα και κανένα χοντρό βιβλίο. Η εκμάθηση της γλώσσας χρειάζεται μόνο 3 πράγματα:

-έκθεση στη γλώσσα (να την ακούω, να τη διαβάζω, να τη βλέπω γύρω μου)
-λόγος για επικοινωνία με νόημα
-κίνητρο

Αγαπητοί γονείς, όταν με ρωτάτε “μα το σύστημα αυτό λειτουργεί;”, πιστέψτε με, κατανοώ και σέβομαι τον φόβο σας. Αλλά θέλω να εμπιστεύεστε και να σέβεστε με τη σειρά σας την τεχνογνωσία μου, την επιστήμη μου, τον τομέα μου, την εμπειρία μου αλλά πάνω απ΄όλα, σας παρακαλώ εμπιστευθείτε, την ανθρώπινη μας φύση.
Και ναι, ο τρόπος που μάθατε κάποτε μπορεί να έχει λειτουργήσει. Αλλά ο τρόπος μου (μας) λειτουργεί πολύ καλύτερα!

https://medium.com/@mariadavou/%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF-be679d8d956a

love wall

Certificate of accreditation

Certificate of accreditation

© 2020 glossomatheia.com all rights reserved
menucross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram